Află ce am publicat în anul 2022

În 2022 am publicat un articol într-un jurnal de specialitate, un al doilea fiind trimis spre publicare si aflându-se în analiză. Factorul de impact cumulat al acestor două publicații este de 9.765.

High Performance Magnetorheological Fluids: Very High Magnetization FeCo-Fe3O4 Nanoclusters in a Ferrofluid Carrier

Izabell Crăciunescu, Elena Chițanu, Mirela M. Codescu, N. Iacob, A. Kuncser, V. Kuncser, V. Socoliuc, Daniela Susan-Resiga, Florica Bălănean, G. Ispas, Tünde Borbáth, I. Borbáth, Rodica Turcu and L. Vékás.

Soft Matter2022, 18, 626-639; https://doi.org/10.1039/D1SM01468D
IF=4,046

Synthesis and Anti-Melanoma Activity of L-Cysteine Coated Iron Oxide Nanoparticles Loaded with Doxorubicin

L.I. Toderascu, G. Popescu-Pelin, G. Stanciu, P. Ionita, L.E. Sima, V. A. Maraloiu, C. Comanescu, N. Iacob, V. Kuncser, I. Antohe, S. Orobeti, P. Florian, M. Icriverzi, C.N. Mihailescu and G. Socol.


Nanomaterials 2022
-submitted for publication
IF=5,719

Află ce am publicat în anul 2021

În 2021 am publicat un număr de 3 articole în jurnale de specialitate, cu un factor de impact cumulat de 13.734.

Nanostructured LiFe5O8 by a Biogenic Method for Applications from
Electronics to Medicine

Silvia Soreto Teixeira, Manuel P. F. Graça, José Lucas, Manuel Almeida Valente, Paula I. P. Soares,
Maria Carmo Lança, Tânia Vieira, Jorge Carvalho Silva, João Paulo Borges, Luiza-Izabela Jinga, Gabriel Socol, Cristiane Mello Salgueiro, José Nunes, Luís C. Costa.

Nanomaterials 2021, 11(1), 193; https://doi.org/10.3390/nano11010193
IF=5,076

Degradation Behavior of Polymers Used as Coating Materials for Drug Delivery
—A Basic Review

Anita Ioana Visan, Gianina Popescu-Pelin, Gabriel Socol.



Polymers 2021, 13(8), 1272.
https://
doi.org/10.3390/polym13081272
IF=4,329

Bioactive Ibuprofen-Loaded PLGA Coatings for
Multifunctional Surface Modification of Medical Devices

Oana Gherasim, Gianina Popescu-Pelin, Paula Florian, Madalina Icriverzi, Anca Roseanu,Valentina Mitran, Anisoara Cimpean, Gabriel Socol.

Polymers 2021, 13(9), 1413.  https://doi.org/10.3390/polym13091413
IF=4,329

REZULTATE

Puteți regăsi mai jos câteva dintre rezultatele obținute în cadrul proiectului

Rezultatele obținute în cadrul contractului 486PED/2020 demonstrează potențialul sistemelor de nanoparticule super-paramagnetice acoperite cu acid citric de care s-a legat doxorubicina (un medicament antitumoral) în tratarea tumorilor de melanom. Avantajul major al acestui tip de tratament este că medicamentul se eliberează doar în zona în care este injectat serul ce conține nanoparticulele, reducându-se astfel efectele toxice pe care citostaticele le au asupra organismului. Totodată, efectul de hipertermie generat de nanoparticulele magnetice crește eficiența de inducere a apoptozei celulelor de melanom, apoptoza fiind o formă programată a morții celulare ce poate fi indusă prin expunerea țesuturilor la o temperatură mai mare de 45C. Practic, vorbim despre ridicarea temperaturii în zona tumorii într-un mod controlat, concomitent cu aplicarea locală a medicamentului antitumoral. Acest lucru se poate observa și în imaginea de mai jos, obținută în timpul testelor de laborator cu ajutorul unei camere de termoviziune. Zonele tumorale unde s-au injectat nanoparticulele încărcate cu antitumoral sunt colorate in galben-pal, având deci o temperatura crescuta, efect al hipertermiei magnetice.
În cadrul testelor de laborator efectuate pe șoareci Rattus norvegicus domestica, le-au fost injectate acestora nanoparticule încărcate cu medicament antitumoral (după ce a priori le fuseseră induse formațiuni tumorale de melanom) și li s-a aplicat terapia bazată pe hipertermie magnetică.

În particular, rezultatele obținute în cadrul contractului 486PED/2020 au la bază explorarea potențialului prezentat de hipertermia magnetică în trata- mentul melanomului. Astfel, studiile pe care le-am efectuat au determinat, pe lângă obținerea unor sisteme îmbunătățite de particule magnetice încărcate cu antitumoral și stabilirea regimului optim al câmpului de radiofrecvență (RF) utilizat pentru încălzirea nanoparticulelor și implicit în controlul temperaturii în zona tumorală, cu efect direct în eliberarea de medicament și în distrugerea țesuturilor canceroase. Nu în ultimul rând, am realizat studii in vitro asupra penetranței celulare a nanoparticulelor încărcate cu medicament, urmărind în același timp și cuantificarea cantității de medicament internalizat.



Puteți astfel afla:

 ce nanoparticule am folosit

 pe ce tipuri de sferoizi homotipici și heterotipici 3D de melanom uman și murin au fost testate nanoparticulele încarcate cu medicament

 cum a fost evaluată capacitatea de penetranță a lor în celule

 cum s-a cuantificat eliberarea de medicament internalizat.


Urmărește-ne și în 2022!